Skip to main content

Hopparknä

(Tendinitis Ligamentum Patellae, Jumpers knee)är partiell bristning eller överbelastning i knäskålssenan (patellarsenan) vilket kan leda till inflammation eller skador i senan som kan ge en smärta. Skadan är vanlig hos de som idrottar mycket då det sker en omfattande belastning av senan. I det sämsta fall svullnar hela ligamentet och blir mycket tjockt, fast och ömt. Forskning har visat på att de flesta som får ont av hopparknä inte har en aktivt inflammation i området.

Ischiasnerven är den största nerven i människokroppen och löper från nedre delen av ryggen genom höften och sätesmusklerna, ned längs varje ben.

Smärtan associerad med ischias härstammar vanligtvis från nedre delen av ryggen och kan stråla ner längs baksidan av låret, vaden och till och med foten.

Ischias orsakas ofta av kompression, inflammation eller irritation av ischiasnerven.  vanligtvis på grund av tillstånd som:

Symptom

Vid hopparknä upplevs smärta och ömhet över nedre delen av knäskålen som förvärras vid aktivitet, och efter fortsatt hård träning består smärtan även vid vila. Ömheten kan vara avgränsad och smärtan är mer distinkt vid tryck på övre delen av knäskålen då benet är utsträckt. Även över delen av knäskålen kan vara svullen.

 

Behandling

Val av behandling vid akut eller kronisk benhinneinflammation kan variera mellan stötvågsbehandling, akupunktur och laser eller kombinationen av dessa former. Rehabiliteringsövningar i senare skede.