Skip to main content

Ischias

Ischias, även kallat ischiasnerven, är ett medicinskt tillstånd där smärta strålar längs ischiasnervens väg.

Ischiasnerven är den största nerven i människokroppen och löper från nedre delen av ryggen genom höften och sätesmusklerna, ned längs varje ben.

Smärtan associerad med ischias härstammar vanligtvis från nedre delen av ryggen och kan stråla ner längs baksidan av låret, vaden och till och med foten.

Ischias orsakas ofta av kompression, inflammation eller irritation av ischiasnerven.  vanligtvis på grund av tillstånd som:

Symptom

Symptomen på detta tillstånd kan variera från person till person, men vanliga symptom inkluderar:

Smärta, stelhet, smärta på natten, svaghet, snärtar eller "klunkar" i axeln.

Buktande disk

När den mjuka, geléliknande kärnan i en ryggkota buktar ut genom en spricka i det tåligare yttre lagret och pressar mot de närliggande nervrötterna, inklusive ischiasnerven.

Spinal stenos

Detta tillstånd innebär att ryggkanalen förträngs, vilket kan sätta tryck på nervrötterna och orsaka ischiasliknande smärta.

Piriformissyndrom

Muskeln piriformis, som finns i sätesmusklerna, kan ibland krampa och trycka på ischiasnerven, vilket leder till smärta.

Degenerativ disksjukdom:

Den naturliga åldrandesprocessen kan få diskarna mellan ryggkotorna att brytas ner, vilket leder till tryck på nerven.

Spondylolistes

Detta inträffar när en ryggkota glider framåt över en annan, vilket potentiellt kan klämma åt nervrötterna.

Symtom ischias

Detta inkluderar ofta en skarp eller skjutande smärta, domningar, stickningar eller svaghet längs nervens bana. Smärtan kan variera från mild till svår och kan förvärras vid vissa aktiviteter som sittande, stående eller gående.

Ischialgi / falsk ischias

Smärta som strålar från ryggen till säte, lår och underben är ett besläktat tillstånd som kallas ischialgi. Det uppstår när muskulatur och leder i nedre delen av ryggen, bäckenet och höftpartiet blir så irriterade eller inflammerade, att smärtorna sprider sig ner över benet. Detta tillstånd är mycket vanligare än "äkta" ischias. Ischialgi kan inte opereras men blir ofta mycket bättre med naprapatbehandling.

 

Naprapatbehandling av Ischias

Vi behandlar ischias genom att använda olika manuella terapeutiska metoder för att lindra smärta och främja läkning. Så här kan gå till hos oss:

Diagnos och utvärdering

Naprapaten börjar med en grundlig utvärdering av din medicinska historia och dina symtom. Genom att ställa frågor och utföra fysiska undersökningar kan de fastställa orsaken till din ischias och bedöma dess svårighetsgrad.

Manuell manipulation

Vi använder manuell manipulation av ryggraden och närliggande leder för att lindra smärta och öka rörligheten. Genom försiktiga justeringar kan de lindra kompressionen på ischiasnerven och minska irritationen.

 

Akupunkturbehandling

 

Smärtlindring

En av de huvudsakliga fördelarna som människor söker med akupunktur är smärtlindring. Akupunktur kan hjälpa till att minska smärta genom att frigöra endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämnen.

Ökad cirkulation

Nålarna som placeras på specifika akupunkturpunkter kan öka blodflödet till områden som är måltavlor för behandlingen, vilket kan bidra till bättre syre- och näringsförsörjning till dessa områden.

Mjukdelsbehandling

 

Genom olika massagetekniker kan naprapaten arbeta med att lösa upp spänningar och knutor i musklerna som kan orsaka eller förvärra ischias. Mjukdelsbehandling kan öka blodflödet till området och främja läkning.

Stretching och rörelseövningar:
Naprapaten kan instruera dig i specifika stretchövningar och rörelseövningar som kan bidra till att lindra trycket på ischiasnerven och förbättra rörligheten i rygg och ben.

Det är viktigt att notera att behandlingsmetoderna kan variera beroende på individens tillstånd och naprapatens expertis.

 

Träningsrådgivning

 

Vi kan skapa ett anpassat träningsprogram som fokuserar på att stärka musklerna kring ryggen och bäckenet. Starkare muskler kan ge bättre stöd och stabilitet och minska risken för framtida ischiasproblem.


Detta kan du göra själv för att förebygga

 

Bibehåll en hälsosam vikt, stärk rygg- och magmuskulaturen, träna rätt lyftteknik, undvik att böja ryggen, använd ergonomiska hjälpmedel, undvik långvarigt sittande, fysisk aktivitet, stretching, korrekt sovställning, undvik rökning, lyssna på din kropp

Om du har oro över ditt ryggskick eller upplever smärta och obehag, är du välkommen att kontakta Naprapatcenter!