Skip to main content

Ultraljudsdiagnostik i Stockholm

Allt om ultraljudsdiagnostik 

IMG 3007

Naprapatcenter är specialinriktade på besvär i muskler, leder och nervsystemet, vi använder vid behov ultraljudsundersökning som komplement till övriga kliniska undersökningar. Detta för att ännu bättre säkerställa vilken struktur som orsakar smärta eller nedsatt funktion. Med diagnostiskt ultraljud kan man också se omfattningen av en skada och även följa läkningsprocessen över tid. Ultraljudsundersökning lämpar sig väldigt bra som komplement till den övriga undersökningen. De vanligaste områdena/skadorna som vi undersöker är: 

- Ligamentskador exempelvis vid fotledsstukningar och stukade handleder.
- Meniskskador.
- Ljumskbesvär exempelvis ljumskbråck.
- Senbesvär såsom hälsenebesvär, tennisarmbåge, löparknä, hälsporre eller axelbesvär.
muskelskada fix
- Muskelbristningar exempelvis hamstringsskada, ljumsksmärtor och bristning i vaden.
- Slemsäcksinflammationer exempelvis Baker´s cysta eller studentarmbåge.
- Ljumskbesvär exempelvis ljumskbråck.
- Höftbesvär.

Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i underliggande vävnad och reflektionen (ekot) av ljudvågorna skapar en bild av vävnaden. Eftersom vävnaderna har olika densitet kommer ljudvågorna att absorberas och reflekteras olika mycket. Ljudvågorna omvandlas sedan till en rörlig bild av vävnaderna som ses på en högupplöst bildskärm. Med en s.k. dopplerteknik kan man exempelvis även se pågående inflammation i området. 

Många fördelar med muskuloskeletal ultraljudsundersökning

Ultraljudsundersökningen är smärtfri och man kan analysera bilden direkt. En av fördelarna är dynamiska bilder, dvs. man kan undersöka ett område under rörelse, t.ex. man ser hur det med vävnaderna i axelen när man lyfter armen vilket blir mycket mer funktionellt och också ofta underlättar diagnostiken.

Om man jämför detta mot exv. en magnetkameraundersökning så finns flera fördelar. Man behöver inte vara helt still under undersökningen, väntetid på själva undersökningen men också på analys och svar på MR-undersökningen.  Många gånger är också en ultraljudsundersökning minst lika bra som en magnetkameraundersökning när det gäller att ställa diagnos och vissa gånger till och med bättre. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig.