Skip to main content

SMÄRTA I BRÖSTRYGGEN

Smärtor mellan skulderbladen är vanliga. Det är kanske inte så konstigt när man tänker på allt kontorsarbete som utförs i högt tempo med rundade axlar, framåtböjt huvud och spända armar. Ofta sprider sig smärtan upp till nacken, ut i axlarna och armarna eller fram till bröstet.

SKA JAG UPPSÖKA LÄKARE ELLER NAPRAPAT?

Många upplever stor rädsla när de känner smärta i bröstet. Om du har ett eller flera av symptomen eller har stor risk för hjärtsjukdomar, bör du söka läkarhjälp. KLASSISKA

VARNINGSTECKEN PÅ EN HJÄRTINFARKT ELLER KÄRLKRAMP

Starka, tryckande smärtor, ofta som ett band runt bröstet. Smärtan kan stråla upp till nacken och ut i armen, vanligtvis på den vänstra sidan men även på den högra. Besvären förvärras ofta vid fysisk ansträngning som kräver mera av hjärtats funktion som att springa eller gå snabbt. Andningssvårigheter. Andfådd, blek och svettig. Hög puls.

RISKFAKTORER FÖR HJÄRTINFARKT ELLER KÄRLKRAMP

Rökning, personer över 50 år Diabetes Kända hjärt- och kärlsjukdomar/-problem som till exempel högt blodtryck. Om du däremot inte visar tecken på hjärtsjukdom eller att läkare konstaterat att så inte är fallet, kan en naprapat undersöka om orsaken till smärtan ligger i muskel- eller skelettsystemet. Om naprapaten misstänker att smärtan beror på andra orsaker, som till exempel i känsliga luftvägar eller hjärta, kommer du att bli återremitterad för ytterligare undersökningar hos läkare.

VANLIGA TECKEN NÄR BRÖSTSMÄRTORNA KOMMER FRÅN MUSKLER ELLER SKELETT

Skarpa, krampaktiga smärtor i bröstet, ofta på sidan. Smärtan strålar från ryggen fram mot bröstet. Konstant värk som kan hålla i sig i timmar eller dagar speciellt vid vila. Försämring vid användning av armarna, nackrörelser eller vid djup inandning. Smärtorna varierar med kroppsställningen. Tidigare problem med rygg och nacke. ORSAKER

TILL SMÄRTA I MUSKEL- OCH SKELETTSYSTEMET

Akuta funktionsstörningar (låsningar) i lederna mellan revben och ryggrad. Öm och spänd muskulatur i bröst och bröstkorg. Dålig hållning eller ensidig arbetsställning. Stress, spänning. Ångest eller depression påverkar hållningen, andning och smärtupplevelser. Revbensbrott. Diskbråck i nacken.

Kompressionsfraktur vid osteoporos (benskörhet). Vi har alla naturligtvis en stor respekt för bröstsmärtor av oro för hjärtbesvär. Ta därför alltid bröstsmärtor på allvar. Endast var femte patient med bröstsmärtor, har faktiskt hjärtproblem. Vanligare är att bröstsmärtor orsakas av muskelspänningar och lättare dysfunktioner i bröstryggen. Oron för en eventuell allvarlig sjukdom förstärker muskelspänningar och ökar smärtupplevelsen. En ond cirkel uppstår.

NAPRAPAT BEHANDLING

Många upplever att de får bra hjälp hos naprapat för smärtor mellan skulderbladen och akuta smärtor som strålar fram i bröstet. Naprapatens viktigaste uppgift är alltid att utesluta allvarligare orsaker, som kan kräva behandling av läkare. I behandlingen används en rad olika metoder och tekniker för att reducera smärta och återupprätta normal funktion i leder, muskler, bindväv och nervsystem.

DETTA KAN DU GÖRA SJÄLV

Stretcha lätt bröstmuskulaturen. Vid akuta låsningar kan en ispåse lindra. En varm dusch eller ett bad kan ge lindring genom avslappning i muskulaturen. Vila, slappna av och fokusera på djup och lugn andning.