Skip to main content

Muskelfästesskador

 

Inom idrotten förekommer två olika typer av muskelbristningar: Distensionsruptur som är en följd av en sträckning eller excentrisk överbelastning. Kompressionsruptur, eller muskelbristning av direkt våld.

Muskelbristning och ”sträckning” är samma sak.

Några vanliga orsaker till att muskelbristning uppkommer är:

  • Bristande uppvärmning
  • Försvagad muskel efter tidigare skada
  • Tidigare skada som medfört ärrvävnad i muskeln
  • En överansträngd muskel
  • Muskeln har utsatts för kyla under längre tid

Vi vet också om ryggen inte fungerar optimalt och det förekommer med låsningar och dysfunktioner i ryggkotslederna , nervsignalerna framleds inte på bästa sättet. Således muskeln klarar inte av belastningen p.g.a. nervsignalblockering. 

Symtom

Smärta i muskeln som medföljs med stelhet, kraftnedsättning och eventuellt svullnad och missfärgning i huden på grund av blödning.

Diagnos

För att kunna fastställa en muskelbristning använder man ultraljud eller magnetröntgen.

Diagnosticering i regel påböjars med anamnes "sjukdomshistoriken" samt kliniskundersökning. Vanligast är alla större muskler som utsätts för mest kraftutveckling, till exampel framsidan lår"rectus femoris", baksidan lår"hamstrings", triceps surae"vadmuskeln", pectorlis "bröstmuskeln".

Vi kan vid behov med fördel använda ultraljuds undersökning för säkrare diagnos.

 

Läketid

Det är flera faktorer som påverkar processläkningen. Skadans uppfattning, rätt behandling, rehabiliterings insatsten och kroppens förmåga för läkning. Normalt kan tänkas två veckor upptill månader.

Akuta skador behandlas genom Vila, is, högläge och kompressinon. Du bör vila första dygnen , sedan kan med fördel leva som normalt med vardagssysslor, dock utsätt inte muskeln för ströre krav. Sedan gradvis ökar du aktiviteten. Börja med enklare sedan med mer avancerade övningar. 

Du kan fördelaktligen kontakta oss för en vårdplan anpassad för just dig.                                          

Behandling

Ryggradens och bäckenets funktion samt rörelseomfånget hos dessa är avgörande för nerv-muskelsamspelet.För en optimal funktion av kroppen behandlar vi de leder som påverkar den skadade muskeln. I den skadade muskeln utförs en lokal behandling med Shockwave, laser, elektrisk stimulans och akupunktur utefter behov. Vilken metod som tillämpas bestäms utefter skadetyp samt patientens tillsstånd. I särskilda fall kan även ultraljudsdiagnostik användas i kompletterande syfte.